Eth Conselh Generau e er IEO lancen era Academia dera Lengua Occitana

En acte de presentacion, eth sindic Francés Boya a reivindicat "era politica entath reconeishement e impuls d’aguesta institucion lingüistica en marc dera Euròpa des pòbles e regions". Atau madeish, a profitat entà reclamar "era implicacion de d’auti organismes politics coma era Generalitat e era madeisha Euroregion Pirinèus-Mediterranèa". Pera sua part, eth president der IEO a detalhat es objectius e es linhes de trabalh dera naua Academia, que "vò èster ua autoritat de regulacion dera lengua occitana en tot respectar era unitat e era diuersitat dera madeisha damb era participacion der ensem des institucions lingüistiques e des institucions politiques deth territòri dera lengua d’Òc". Tanben a hèt referéncia ara simbologia que supòse qu’era prumèra amassada s’age produsit ena Val d’Aran, a on er occitan ei lengua oficiau.

Era Academia s’encuedarà de definir, mantíer e difóner era codificacion ortografica dera lengua, e trabalharà enes domènis dera grafia, era gramatica, era lexicologia e era toponímia. La formaràn representants de toti es conselhs regionaus der Estat Francés a on se parle er occitan, era Region deth Piemont en Itàlia, era Generalitat de Catalonha e eth Conselh Generau d’Aran. Tanben i seràn representandi es servicis d’educacion des disparions territòris, responsables der ensenhament dera lengua o en occitan, e es sectors d’activitat a on s’emplegue era lengua occitana, coma era recèrca, era edicion, era creacion artistica e literària o era premsa escrita e audiovisuala. Toti aguesti, presenti en acte d’aué, compòsen eth Conselh Plenari, de 50 membres en totau.

Leyendo comentarios Facebook...
Loading Disqus Comments ...

You must fill in your Livefyre SiteID in the Comments Evolved plugin options.

No Trackbacks.