Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

COMUNICAT D’UNITAT D’ARAN

Deuant des declaracions de Convergéncia Democratica Aranesa-CDA peth cambi produsit ena sindicatura d’Aran, des d’UA manifestam que:

  • Era defensa d’Aran se pòt hèr desde diuèrsi lòcs. De hèt, auer veu e infloéncia dehòra d’Aran ei essenciau tàs interèssi deth nòste territòri. Ua veu e ua infloéncia que CDA non a auut jamès. Mantier qu’es interèssi d’Aran sonque se pòden deféner en Aran ei, senzilhament, ua vision limitada e tèrraplanista dera politica e deth sòn reau significat, qu’ei eth servici ara ciutadania.
  • Paco Boya a defensat tostemp es interèssi d’Aran en toti es cargues publics qu’a ostentat. Siguec eth qui, coma deputat en Parlament de Catalunya, impulsèc en 2006 eth reconeishement d’Aran en Estatut de Catalunya; qui, coma senador en 2013, artenhec qu’eth Senat reconeishesse era realitat aranesa o qui, coma deputat provinciau ena Deputacion de Lleida, artenhec per prumèr viatge ena istòria, qu’aguesta institucion collaborèsse en mantenement deth Palai de Gèu (cau rebrembar que CDA ostentèc era vicepresidencia d’aguesta institucion de 2011 a 2015, sense resultats notables entà Aran).
  • UA non cre enes govèrns personalistes, senon en trabalh en equip, consideram qu’ei atau coma se bastís país. Malerosament, CDA sonque a coneishut, sustot en CGA, govèrns unipersonaus.
  • CDA critique era manca de respècte ara maxima institucion aranesa deth senhor Boya per deishar era sindicatura, quan siguec eth sr. Barrera qui, tot e auer-se presentat as passades eleccions coma candidat a Sindic per Convergéncia, renoncièc ara acta de conselhèr en tot abandonar era sua obligacion de liderar era oposicion en Conselh Generau. Qué pensèren alavetz es sòns votants?
  • Ua auta des critiques ath Sindic Boya ei que dèishe era sindicatura en un moment de crisi sanitària. Volem rebrembar qu’es govèrns de CDA en Conselh acceptèren en 2012 totes es retalhades impausades per part deth govèrn dera Generalitat e qu’an deishat ara sanitat aranesa en un estat de precarietat fòrça gran e sense auer realizat, enes sues dues darrères legislatures, cap inversion en airau sanitari. Eth govèrn d’UA en Conselh, en mens d’un an e miei e en ua situacion complèxa, aurà invertit 600.000€, damb eth supòrt dera Deputacion de Lleida, entà renauir era maquinària obsoleta deth nòste espitau.
  • Consideram qu’eth respècte institucionau se demòstre dia a dia, damb es accions politiques e personaus des cargues publics. Un respècte qu’es convergents aranesi desbrembèren fòrça ans quan emplegauen era institucion coma un esturment partidista entà retornar favors politics.
  • Es declaracions des representants de CDA reflèxen un clar sentiment contra tot aquerò que pogue vier der Estat Espanhòu, compartint atau arguments e ideari damb es partits independentistes. Quauquarren que, tot e qu’ei legitim, contraditz eth posicionament politic que CDA defense e argumente ena Val d’Aran.
  • Des d’UA pensam qu’ei positiu e de besonh dar pas a naues generacions e bastir relhèus politics. Era manca de vision de país e de futur dera Convergéncia Aranesa les a portat ara sua situacion actuau.
  • Comprenem qu’aguesta decision age provocat suspresa ena ciutadania, e serà era madeisha qui jutge s’aguest cambi a estat favorable entà Aran. Totun, es paraules se demòstren damb hèts e era òbra de govèrn d’Unitat d’Aran en Conselh Generau d’Aran ei ua realitat a dia d’aué.
  • Encoratjam a CDA a canalizar es sues energies entà exercir ua oposicion responsabla que trabalhe peth ben e futur de toti es aranesi e araneses, e a superar es tòpics contra tot aquerò que ven d’Espanha atau coma era sua era vision de campanar dera politica e des interèssi d’Aran e dera sua ciutadania.

——

COMUNICADO DE UNITAT D’ARAN -cast

Tras las declaraciones de Convergencia Democrática Aranesa-CDA por el cambio producido en la sindicatura de Aran, desde UA manifestamos que:

  • La defensa de Aran se puede llevar a cabo desde diferentes lugares. De hecho, tener voz e influencia fuera de Aran es esencial para los intereses de nuestro territorio. Una voz y una influencia que CDA no ha tenido nunca. Mantener que los intereses de Aran sólo se pueden defender en Aran es, sencillamente, una visión limitada y tierraplanista de la política y de su real significado, que es el servicio a la ciudadanía.
  • Paco Boya ha defendido siempre los intereses de Aran en todos los cargos públicos que ha ostentado. Fue él quien, como diputado en el Parlament de Catalunya, impulsó en 2006 el reconocimiento de Aran en el Estatut de Catalunya; quien, como senador en 2013, consiguió que el Senado reconociera la realidad aranesa o quien, como diputado provincial en la Diputación de Lleida, logró, por primera vez en la historia, que esta institución colaborase en el mantenimiento del Palai de Gèu (cabe recordar que CDA ostentó la vicepresidencia de esta institución de 2011 a 2015, sin resultados notables para Aran).
  • UA no cree en los gobiernos personalistas, si no en el trabajo en equipo, consideramos que es así como se construye país. Desgraciadamente, CDA sólo ha conocido, sobretodo en el CGA, gobiernos unipersonales.
  • CDA critica la falta de respeto a la máxima institución aranesa del señor Boya por dejar la sindicatura, cuando fue el sr. Barrera quien, tras haberse presentado a las pasadas elecciones como candidato a Sindic por Convergencia, renunció al acta de conselhèr abandonando su obligación de liderar la oposición en el Conselh Generau. ¿Qué pensaron entonces sus votantes?
  • Otra de las críticas al Sindic Boya es que deja la sindicatura en un momento de crisis sanitaria. Queremos recordar que los gobiernos de CDA en el Conselh aceptaron en 2012 todos los recortes impuestos por parte del gobierno de la Generalitat y que han dejado la sanidad aranesa en un gran estado de precariedad y sin haber realizado, en sus dos últimas legislaturas, ninguna inversión destacada en el área sanitaria. El gobierno de UA en el Conselh, en menos de un año y medio y en una situación compleja, habrá invertido con el apoyo de la Diputación de Lleida, 000€, para renovar la maquinaria obsoleta de nuestro hospital.
  • Consideramos que el respeto institucional se demuestra día a día, a través de las acciones políticas y personales de los cargos públicos. Un respeto que los convergentes araneses olvidaron mucho años cuando utilizaban la institución como un instrumento partidista para devolver favores políticos.
  • Las declaraciones de los representantes de CDA reflejan un claro sentimiento contra todo aquello que pueda venir del Estado Español, compartiendo así argumentos e ideario con los partidos independentistas. Algo que, aunque legítimo, contradice el posicionamiento político que CDA defiende y argumenta en el Valle de Aran.
  • Desde UA pensamos que es positivo y necesario dar paso a nuevas generaciones y construir relevos políticos. La falta de visión de país y de futuro de la Convergencia Aranesa es lo que les ha llevado a su situación actual.
  • Comprendemos que esta decisión haya provocado sorpresa a la ciudadanía, y será ella misma quien juzgue si este cambio ha sido favorable para Aran. No obstante, las palabras se demuestran con hechos y la obra de gobierno de Unitat d’Aran en el Conselh Generau d’Aran es una realidad a día de hoy.
  • Animamos a CDA a canalizar sus energías para ejercer una oposición responsable que trabaja por el bien y futuro de todos los araneses y aranesas, y a superar los tópicos contra todo aquello que viene de España así como su visión de campanario de la política y los intereses de Aran y de su ciudadanía.

———

COMUNICAT D’UNITAT D’ARAN -cat

Després de les declaracions de Convergència Democràtica Aranesa-CDA pel canvi produït en la sindicatura d’Aran, des d’UA manifestem que:

  • La defensa d’Aran es pot dur a terme des de diferents llocs. De fet, tenir veu i influència fora d’Aran és essencial per als interessos del nostre territori. Una veu i una influència que CDAno ha tingut mai. Mantenir que els interessos d’Aran només es poden defensar en Aran és, senzillament, una visió limitada i terraplanistade la política i del seu real significat, que és el servei a la ciutadania.
  • Paco Boya ha defensat sempre els interessos d’Aran en tots els càrrecs públics que ha ostentat. Va ser ell qui, com a diputat en el Parlamentde Catalunya, va impulsar en 2006 el reconeixement d’Aran en l’Estatut de Catalunya; qui, com a senador en 2013, va aconseguir que el Senat reconegués la realitat aranesa o qui, com a diputat provincial en la Diputació de Lleida, va aconseguir, per primera vegada en la història, que aquesta institució col·laborés en el manteniment del Palaide Gèu (cal recordar que CDA va ostentar la vicepresidència d’aquesta institució de 2011 a 2015, sense resultats notables per a Aran).
  • UA no creu en els governs personalistes, si no en el treball en equip, considerem que és així com es construeix país. DesgraciadamentCDAnomés ha conegut, sobretot en el CGA, governs unipersonals

• CDA critica la falta de respecte a la màxima institució aranesa del senyor Boya per deixar la sindicatura, quan va ser el Sr. Barrera qui, després d’haver-se presentat a les passades eleccions com a candidat a Sindic per Convergència, va renunciar a l’acta de conselhèr abandonant la seva obligació de liderar l’oposició en el Conselh Generau. Què van pensar llavors els seus votants?

  • Una altra de les crítiques al SindicBoya és que deixa la sindicatura en un moment de crisi sanitària. Volem recordar que els governs de CDAen el Conselh van acceptar en 2012 totes les retallades imposades per part del govern de la Generalitat i que han deixat la sanitat aranesa en un gran estat de precarietat i sense haver realitzat, en les seves dues últimes legislatures, cap inversió destacada en l’àrea sanitària. El govern d’UA en el Conselh, en menys d’un any i mig i en una situació complexa, haurà invertit amb el suport de la Diputació de Lleida, 600.000€, per a renovar la maquinària obsoleta del nostre hospital.
    • Considerem que el respecte institucional es demostra dia a dia, a través de les accions polítiques i personals dels càrrecs públics. Un respecte que els convergents aranesos van oblidar molt anys quan utilitzaven la institució com un instrument partidista per a retornar favors polítics.
  • Les declaracions dels representants de CDAreflecteixen un clar sentiment contra tot allò que pugui venir de l’Estat Espanyol, compartint així arguments i ideari amb els partits independentistes. Alguna cosa que, encara que legítim, contradiu el posicionament polític que CDAdefensa i argumenta a la Vall d’Aran.
  • Des d’UA pensem que és positiu i necessari donar pas a noves generacions i construir relleus polítics. La falta de visió de país i de futur de la Convergència Aranesa és el que els ha portat a la seva situació actual.
  • Comprenem que aquesta decisió hagi provocat sorpresa a la ciutadania, i serà ella mateixa qui jutgi si aquest canvi ha estat favorable per a Aran. No obstant això, les paraules es demostren amb fets i l’obra de govern de Unitatd’Aran en el ConselhGenerau d’Aran és una realitat avui dia.
  • Animem a CDA a canalitzar les seves energies per a exercir una oposició responsable que treballa pel bé i futur de tots els aranesos i araneses, i a superar els tòpics contra tot allò que ve d’Espanya així com la seva visió de campanar de la política i els interessos d’Aran i de la seva ciutadania.